På samma mark som Mårthen

Man kan åka på en liten rundtur i sin egen omgivning och det gjorde vi igår. Först ut var kaptensgården Mårtagården från 1780. Det var skeppare Lars Jönsson Ryberg som lyckades sälja sina 780 tunnor sill på Madeira tre år tidigare och av vinsten kunde bygga denna gård tillsammans med sin fru Anna Britta. På platsen fanns byggnader tidigare, redan 1653 omnämns gården i skrift och ägaren då hette Mårthen i Iserådhs, därav Mårtagården. Alltså 359 år sen. Häftigt att gå på samma mark och veta att Mårthen och Lars och Anna Britta också traskat runt här!

Ett stopp i Gottskär för att se hur vintrigt det blivit innan vi åkte mot Lindholmen Gård som är en KRAV-certifierad lammgård. Den ligger på naturreservatet Vallda Sandö som jag visat tidigare, och de har egen ekologisk produktion av bla lammskinn och ullprodukter och chark som de säljer i gårdsbutiken. En riktigt fin gård att besöka om man har vägarna förbi!

På kvällen blev det en promenad genom ett juligt Kungsbacka men det visar jag nästa gång! Hoppas ni haft en fin tredje advent idag :-)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to På samma mark som Mårthen

 1. Linn says:

  Historiens vingslag… Visst är det fascinerande att sätta sig in i livet som levdes förr och få veta något om personerna som levde i ett hus eller brukade en mark. Jag är en sån som inte kan låta bli att röra vid föremål eller väggar eller dörrhandtag… Tänka att ”den här dörren har Marie Antoinette kanske också öppnat” – om jag nu är i Versailles.

  Jag älskar platser med historia. Det finns en trygghet i att livet fortsätter även efter döden.

  • Johanna says:

   Precis så! Att leva sej in på riktigt gör jag också genom att känna på väggar och dörrhandtag :-) Fönster och farstukvistar ger också en sån känsla om man stannar upp och backar tiden… Spännande! Och va roligt att vi har detta gemensamt!

 2. Åse says:

  Vilken härlig tur och historia intressant läsning och vackra byggnader . Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*